NEYROPSIXOLINGVISTIKANING IJTIMOIY AHAMIYATI («СОВРЕМЕННЫЕ ФИЛОЛОГИЧЕСКИЕ ПАРАДИГМЫ: ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ ТРАДИЦИЙ И ИННОВАЦИЙ», 2025)
Maqolada neyropsixolingvistikaning hayotdagi ijtimoiy ahamiyati, til va bosh miyaning o`zaro bog`liqligi inson nutqining shakllanishi, tildan foydalanish jarayonlari tahlilga tortilgan. Zamonaviy tilshunoslikda nevropsixolingvistikaning ta’lim tizimida tutgan o`rni, psixoterapiya va nevrologiya kabi sohalarning o`z tizimidan tashqaridagi holatiga kengroq to`xtalgan. Ayniqsa, nutq buzilishlaridagi sabablarni aniqlash va nutqni o`stirish hamda davolash jarayonida nutqiy ko`nikmalarni berish usullari, chet tillarni o`rganish jarayonini optimallashtirishning ahamiyati yuzasidan mulohaza yuritilgan.
Keywords: neyropsixolingvistika, til, bosh miya, miya, nutq, nutq buzilishlari, psixolingvistika, ta’lim, xarizmali inson, nevrologiya, tibbiyot, qobiliyat, Broka va Vernike zonalari, Altsgeymer, Parkinson, shizofreniya.