ZAMONAVIY TILSHUNOSLIKDA NARRATIVLIK (HIKOYA) NAZARIYASINING ASOSIY QOIDALARI («MODERN PHILOLOGICAL PARADIGMS: INTERACTION OF TRADITIONS AND INNOVATIONS», 2025)
Hozirgi vaqtda adabiyot fani tadqiqot amaliyotining heterojen sohasi hisoblanadi.Badiiy matn murakkab tuzilma bo'lib, uni bitta model yordamida tasvirlash deyarli mumkin emas. Matnni tashkil etishning murakkabligi uni ko‘pgina fanlarning, xususan, adabiyotshunoslik, tilshunoslik, semiotika, semantika vaboshqalarning o‘rganish predmetigaaylantiradi.Adabiyotshunoslikning eng muhim bo‘limlaridan biri adabiyot nazariyasi bo‘lib, uning doirasida narratologiya mavjud.An’anaviytor ma’noda narratologiya syujet-rivoyat asari haqidagi fandir.Fanning o'rganish obyekti hikoya - nutqning alohida turi, ya'ni so'zlovchining tinglovchi oldida hikoyani (hodisalar ketma-ketligini) ochib beradigan bayonidir. Keng ma’noda narratologiya nafaqat epik matn nazariyasining bir qismi, balki inson tajribasini loyihalash, saqlash va uzatishning asosiy usullaridan biri sifatida bayon qilish haqidagi ta’limotdir.