ИНГЛИЗ ИЛМИЙ АДАБИЁТИДА ФОНЕМА НАЗАРИЯСИ («MODERN PHILOLOGICAL PARADIGMS: INTERACTION OF TRADITIONS AND INNOVATIONS», 2025)
Мақола инглиз илмий адабиётида фонема назариясининг ўзига хос жиҳатлари тадқиқига бағишланган. Унда Лондон фонология мактаби, шунингдек, дистрибутив ҳамда дихотомик фонология назарияларига кўра, товушларнинг фонемик мақомини белгилашнинг ўзига хосликлари таҳлил қилинган. Мақолада фонемани талқин қилишда Лондон фонология мактаби товушларнинг акустик жиҳатига, Америка дистрибутив фонология мактаби фонологик даражадаги бирликлар ўртасидаги алоқа- муносабатга, Америка дихотомик фонология назарияси эса бинар (иккита) фарқланиш белгиси асосидаги универсал тасниф методига асосланиши таъкидланган.
Keywords: нутқ товуши, фонема, позиция, товушлар оиласи,дистрибутив фонология, дихотомик фонология, дистрибуция.