TEZAURUSLARDA LEKSIK-SEMANTIK MOHIYATNING IFODASI («СОВРЕМЕННЫЕ ТЕХНОЛОГИИ КОМПЬЮТЕРНОЙ ЛИНГВИСТИКИ», 2024)
Tezaurus lug‘atlar muayyan tildagi barcha so‘zlarni qamrab oladigan, ularning matnda qo‘llanish holatlarini to‘la-to‘kis aks ettiradigan lug‘at. Bundan tashqari, biron bir ilm-fan sohasiga oid lug‘aviy  birliklar  mavzu  tartibida  joylashtirilgan  va ana shu birliklar o‘rtasidagi semantik, ya’ni tur-jins, sinonimik va boshqa munosabatlar aks ettirilgan ideografik lug‘atlar ham tezaurus lug‘atlar qatoridadir. Nazariy jihatdan tezaurus  leksika  semantik tizimining ehtimoliy modellaridan biridir.
Keywords: tezaurus, lug‘atlar, leksik-semantik maydon, paradigmatik, sintagmatik, ierarxik munosabatlar.